Zwemvijver onderhouden

Vaak wordt het onderhoud van een zwemvijver minimaal genoemd. Echter is dit niet het geval en moet er wel degelijk correct onderoud uitgevoerd worden. Om het onderhoud te minimaliseren werken wij met oppervlakte skimmers. Deze voeren het oppervlakte vuil van het water af. Daarnaast vangt het voorfilter in de pomp nog eens extra vuil op. Deze techniek is een hele mooie vooruitgang waar wij van Dreampool ook dankbaar gebruik van maken.

Zwemvijver
Ons advies voor het gemiddelde onderhoud van een zwemvijver:
  • Schaf een goede robot aan die de bodem zelf schoonhoud. laat deze in het seizoen om de 2 weken zijn werk doen.
  • U kunt het beste iedere week langs de skimmers lopen om de mandjes te legen en te kijken of de mandjes schoon gemaakt moeten worden.
  • Circa 3 keer per jaar maakt u het voorfilter bij de pomp schoon. Bij oplevering krijgt u een instructiefilmpje en op verzoek kan dit voorgedaan worden.
  • Eventuele draadalg in het plantenfilter moet u met de hand verwijderen. Met name in de beginfase kan dit ontstaan doordat er nog niet het juiste evenwicht is gevonden in het water. Dit is een natuurlijk proces dat tijd nodig heeft. Wij vullen de zwemvijver met kraanwater dat op sommige plaatsen in Nederland niet ‘hard’ is (hard water bevat veel kalk). Zacht water stimuleert draadalg. Na verloop van tijd zal dit herstellen. Het water in het zwemgedeelte wordt en is kraakhelder.
  • Bouwkundige trappen naar wens goed schoonhouden in verband met gladheid.
  • De UV-C lamp vervangen na circa 10.000 branduren.
  • Eventueel gezonken blad verwijderen van de bodem van het zwemgedeelte en uit het plantenfilter.

In een zwemvijver moet u kunnen zwemmen in natuurlijk helder water. Natuurlijk helder water bevat weinig voedingstoffen. Dit geeft algen en andere ongewenste organismen weinig kans. Omdat waterplanten leven van deze voedingstoffen zullen ze daarom minder snel groeien. Dit is soms jammer maar wel een logisch gevolg. In voedingsarm water zullen de waterplanten (helofyten) het dus moeilijk hebben met de groei maar blijft u water zo helder mogelijk.

Door regelmatig te delen en te snoeien bevordert u het bovenstaande proces om uw water helder te houden. Ons advies is om de gele lis twee maal per jaar te snoeien (maaien): de eerste keer direct na de bloei en de tweede keer tegen de winter. Die eerste maaibeurt is nodig om de groei erin te houden. Een Gele-lis die zaden vormt, groeit niet verder en juist door het groeien nemen de planten voedingsstoffen op. Snoei ze tot op enkele centimeters boven het water.