Lamellen afdek

Lamellen afdek van uw zwembad

U heeft de mogelijkheid om uw zwembad af te dekken met lamellen. Waarom bevelen wij dit aan? De grootse afkoeling van uw zwemwater ontstaat door:

  • Verdamping.
  • Afgifte van warmte aan de omgeving.
Zwembad

Verdamping

Het eerste probleem is verdamping, u kunt dit vergelijken met een bord soep. Als uw soep te heet is blaast u over uw soep waardoor verdamping wordt bevorderd en uw soep afkoelt. Dit is een natuurlijk proces. Kort samengevat kunnen we dus stellen: ‘Door verdamping ontstaat afkoeling’.

Bij uw zwembad wilt u afkoeling voorkomen dus moet u maatregelen nemen tegen verdamping. Dit zou u reeds kunnen doen door uw water af de dekken met een speciaal type folie. U voorkomt hiermee verdamping dus ook afkoeling, dit is uw eerste verdienste! 

Warmte overdracht

Het tweede probleem is warmte overdracht. Het warme zwembadwater staat in contact met de koelere buitenlucht en verliest daardoor warmte. Het afdekken met folie voorkomt dus weliswaar verdamping maar toch ontstaat er een koude brug tussen het water en de lucht omdat deze folie door de regel heen niet dikker is dan 0.3 mm. 

Daarom polycarbonaat lamellen

Door het toepassen van polycarbonaat lamellen welke beschikken over gesloten kamers met stilstaande lucht heft u beide problemen op. Er ligt dan namelijk een luchtlaag van 1.4 cm op uw zwembadwater die voorkomt dat koude lucht of wind de warmte uit uw zwembadwater haalt.

Het is dus belangrijk om uw warme badwater te isoleren. Denk aan huis isolatie met enkel glas (folie) of thermopane (lamellen).