Het plantenfilter

Steeds meer mensen verkiezen een natuurlijke zwemvijver met plantenfilter boven een klassiek zwembad. De redenen hiervoor zijn als volgt:

  • Geen chloor of andere toegevoegde chemicaliën in het zwemwater, dus geen geïrriteerde huid of ogen.
  • Geen opvallend zwembad in de tuin, een zwemvijver die ontworpen is door Dreampool gaat op in het geheel.

Deze mogelijkheid hebben we te danken aan het natuurlijke filter. Dit wordt ook een helofytenfilter genoemd. 

Werking plantenfilter

Circa tachtig procent van uw oppervlakte bestaat uit zwemwater. De overige twintig procent is het filter. Het water wordt door middel van een pomp uit het zwemgedeelte gepompt. Dit water komt retour onderin het plantenfilter. Het filtergedeelte bestaat uit lavastenen en helofytplanten. Helofytplanten zijn moerasplanten. Ze wortelen in een bodem onder de waterspiegel maar groeien en bloeien verder boven water. Helofytplanten hebben ook bijna allemaal een grasachtig of rietachtig uiterlijk, zoals de egelskop, lisdodde, gele lis en het riet zelf.

Zwembaden en Zwemvijvers

De wortels van alle planten hebben zuurstof nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De meeste planten halen dit gewoon uit de grond. Komt een normale plant met ‘natte voeten’ te staan, dan zal hij spoedig afsterven. Moerasplanten echter halen de nodige zuurstof voor de wortels via de bladeren uit de lucht en kunnen daarom wel in een waterrijke bodem groeien. Om de wortels van moerasplanten bevind zich veel zuurstof, waar zuurstofminnende bacteriën zich dan ook massaal ontwikkelen. Deze bacteriën zijn nodig om de organische stoffen in het zwemwater om te zetten in mineralen welke door de planten als voeding worden opgenomen.
Kortgezegd nemen de planten het voedsel uit het water op. Viezigheid leeft op dit voedsel. Geen voedsel betekent dus geen ruimte voor viezigheid. 

Deze omzetting van organische stoffen en de opname van mineralen zorgt er voor dat er uiteindelijk zuiver en helder water overblijft. Dit heldere water stroom uiteindelijk weer terug naar het zwemgedeelte.